Το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται ραγδαία και στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για κατασκευή eshop. Τα καταστήματα θέλουν πλέον να πωλούν τα προϊόντα τους online. Αν και εσείς ανήκετε σε αυτούς που θέλουν να ξεκινήσουν τις online πωλήσεις μέσω ενός eshop διαβάστε σε αυτό το άρθρο όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την δημιουργία eshop το 2022.

A. Η έδρα της επιχείρησης και του eshop

Εάν δεν έχετε ξεκινήσει ακόμη την επιχείρηση, θα πρέπει να βρείτε κάποιο χώρο για να την στεγάσετε και τον δηλώσετε ως έδρα. Στον χώρο αυτό θα αποθηκεύετε το εμπόρευμα και θα πρέπει να διαθέσιμος σε περίπτωση ελέγχου από την εφορία. Ο χώρος που θα επιλέξετε μπορεί να είναι ένα κατάστημα ή ακόμη και μια αποθήκη που είτε νοικιάζετε είτε σας ανήκει.

Σε περίπτωση έχετε ήδη επιχείρηση με τον δικό της χώρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό τον χώρο για το eshop σας.

Β. Κλάδος δραστηριοποίησης

Πριν προχωρήσετε στη δημιουργία eshop θα πρέπει η επιχείρησή σας να έχει ξεκινήσει την λειτουργία και να έχει την κατάλληλη δραστηριότητα προκειμένου να πουλάτε τα προϊόντα σας online.

Το τι είδους προϊόντα θα διαθέσετε για πώληση ορίζεται από τους ΚΑΔ ( Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας), μπορείτε να αναζητήσετε για τους ΚΑΔ που σας ενδιαφέρουν μέσω της πλατφόρμας taxheaven είτε να ρωτήσετε τον λογιστή σας.

Σε περίπτωση δεν έχετε ακόμη επιχείρηση θα πρέπει να ξεκινήσετε μια. Συνοπτικά τα βήματα για την έναρξη μια ατομικής εταιρίας είναι τα παρακάτω:

  1. Να ασφαλιστεί ο ιδιοκτήτης στο υποχρεωτικό ασφαλιστικό ταμείο (ΕΦΚΑ).
  2. Να γίνει εγγραφή στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της περιοχής που θα οριστεί ως έδρα της επιχείρησης.
  3. Να ληφθεί «Βεβαίωση Έναρξης Δραστηριότητας» και ΑΦΜ από την αρμόδια Δ.Ο.Υ..
  4. Επιπλέον θα χρειαστείτε Ταμειακή μηχανή ή λογιστικό πρόγραμμα για εκτύπωση αποδείξεων.

Για άλλους τύπους εταιρίας όπως ΟΕ, ΙΚΕ, ΕΠΕ κτλ θα χρειαστεί να ρωτήσετε τον λογιστή σας.

Γ. Προϊόντα του eshop

Σε περίπτωση που θέλετε να πουλήσετε τα πρoϊόντα που παράγετε δεν χρειάζεται να διαβάσετε αυτό το στάδιο.

Εάν δεν παράγετε προϊόντα, θα πρέπει να βρείτε προμηθευτές για να σας προμηθεύσουν τα προϊόντα που θα πουλάτε. Σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί να ψάξετε αρκετά καλά για να βρείτε τους προμηθευτές οι οποίοι θα είναι αξιόπιστοι στον χρόνο παράδοσης και στο απόθεμα. Αυτό βέβαια θα είστε σε θέση να το κρίνετε ακόμη καλύτερα όταν η επιχείρησή σας μπει σε λειτουργία και ξεκινήσετε τις πρώτες παραγγελίες.

Δ. Αποστολή προϊόντων – courier

Προκειμένου να αποστέλλετε τα προϊόντα σας θα χρειαστείτε μια εταιρία courier η οποία θα τα μεταφέρει από την έδρα σας προς τον τόπο παραγγελίας του πελάτη. Το σύνηθες κόστος για δέματα έως 2 κιλά είναι 2€-3€.
Βέβαια η κάθε εταιρεία courier έχει την δική της τιμολογιακή πολιτική και καλό είναι να ζητήστε προσαρμοσμένη προσφορά σύμφωνα με τον όγκο των παραγγελιών που δέχεστε.
Από την πλευρά μας είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κατά την δημιουργία του eshop σας τους κανόνες των αποστολών και την χρέωση της εταιρείας που θα επιλέξετε να συνεργαστείτε.

E. Το eshop

Όσον αφορά την δημιουργία eshop θα σας αναφέρω σε υποκατηγορίες τα σημαντικότερα σημεία που χρειάζεται να γνωρίζετε.

1. Domain Name του eshop

Το domain name ή αλλιώς το όνομα χώρου είναι αυτό που θα πληκτρολογούν οι χρήστες για να εισέλθουν στο eshop σας, π.χ. www.papoutsadiko.gr, wwww.fashionstory.gr κτλ. Οι πιο συνηθισμένες καταλήξεις domain name είναι το .gr, .com, .eu. Το ετήσιο κόστος ενος domain name σε μια από τις παραπάνω καταλήξεις είναι περίπου στα 10€. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το domain name, σας ανήκει όσο το ανανεώνετε, δεν το αγοράζεται μια και έξω.

2. Web hosting του eshop

Το web hosting ή φιλοξενία είναι εκεί που πραγματικά βρίσκεται το eshop σας. Πρόκειται για έναν υπολογιστή – server όπου βρίσκονται τα αρχεία και η βάση δεδομένων του eshop σας, ο οποίος μέσω ειδικών λογισμικών “σερβίρει” το eshop σας στους χρήστες.

Επιλογή του κατάλληλου web hosting παίζει κυρίαρχο ρόλο όσον αφορά την ταχύτητα φόρτωσης, την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία του eshop σας. Χωρίς αυτά “τα 3 συστατικά” το eshop σας δεν μπορεί να πετύχει. Έχοντας συνεργαστεί με αρκετές ελληνικές και διεθνείς εταιρείες για την φιλοξενία των eshop των πελατών μας, έχουμε τις πλέον κατάλληλες λύσεις για ένα γρήγορο, ασφαλές και 24/7 λειτουργικό eshop.

3. Πληρωμές του eshop

Εδώ υπάρχουν 2 κατηγορίες πληρωμών για την δημιουργία eshop, οι online πληρωμές και οι offline πληρωμές.

Online πληρωμές eshop

Οι online πληρωμές (πληρωμή με πιστωτική/χρεωστική, paypal κ.α.) είναι αυτές που γίνονται αυτόματα μέσα από το eshop σας χωρίς να χρειαστεί ο πελάτης να έχει φυσική παρουσία στο κατάστημα σας ή να πάει στην τράπεζα να κάνει κατάθεση στον λογαριασμό σας. Το πλεονέκτημα εδώ είναι ότι τόσο ο πελάτης όσο και εσείς δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια επιπλέον διαδικασία για να ολοκληρωθεί μια πληρωμή.

Εάν λοιπόν πρόκειται να προσθέσετε την πληρωμή μέσω πιστωτική/χρεωστικής κάρτας, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε από νωρίς τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητα καθώς οι τράπεζες αργούν συνήθως να απαντήσουν στο αίτημα σας. Οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Merchant τμήμα της τράπεζας που συνεργάζεστε για να σας δώσουν τη δυνατότητα για το e-pos. Οι προμήθεια σε αυτήν περίπτωση είναι συνήθως κάτω από 1%

Μια νέα υπηρεσία για online πληρωμές eshp που είναι πλέον διαθέσιμη στην Ελλάδα εδώ και λίγο καιρό είναι το Stripe. Το Stripe είναι μια πύλη πληρωμών σαν το PayPal αλλά με τη δυνατότητα να δεχτείτε κάρτες κατευθείαν μέσα στο e-shop και οι διαδικασίες ενεργοποίησής της είναι εξαιρετικά γρήγορες. Η προμήθεια του Stripe αυτή τη στιγμή για κάρτες εντός ευρωπαϊκής ένωσης είναι στα 1,4% +0.25€ ανά συναλλαγή.

Offline πληρωμές eshop

Οι offline πληρωμές είναι αυτές που δε γίνονται τη στιγμή της παραγγελίας μέσα από το eshop και συνήθως είναι πιο δαπανηρές είτε από άποψη κόστους είτε από άποψη χρόνου (είτε για τον πελάτη είτε για εσάς) κι απαιτούν περισσότερες ενέργειες για την συλλογή και την ταυτοποίησή τους.

Παρόλα αυτά, παραμένουν πολύ καλές επιλογές σε ένα eshop στην Ελλάδα καθώς πολλοί πελάτες θεωρούν πιο ασφαλείς τις πληρωμές με αντικαταβολή κατά την παράδοση, με πληρωμή στο φυσικό κατάστημα ή με κατάθεση σε τράπεζα καθώς δεν επιθυμούν ή δεν γνωρίζουν να βάλουν τα στοιχεία της κάρτας τους σε ένα eshop.

Η δική μας συμβουλή είναι να παρέχετε online και offline τρόπους πληρωμής προκειμένου να καλύψετε τις ανάγκες όλων των χρηστών/πελατών.

4. Εταιρικό προφίλ – Όροι χρήσης – Πολιτική επιστροφών

Οι χρήστες που πραγματοποιούν παραγγελία για πρώτη φόρα από ένα eshop δίνουν μεγάλη σημασία στην φερεγγυότητα του eshop. Το χτίσιμο της εμπιστοσύνης μεταξύ του χρήστη και του eshop σας είναι αρκετά συνυφασμένο με το πως παρουσιάζεται το ίδιο το eshop σας. Η εταιρική παρουσίαση, οι ξεκάθαροι όροι χρήσης καθώς και η ύπαρξη πολιτικής επιστροφής προϊόντων δείχνουν στους χρήστες ότι πρόκειται για μια υπεύθυνη επιχείρηση που ενδιαφέρεται για τους πελάτες της και αξίζει να αγοράσουν από το eshop της.

5. Δημιουργία eshop

Η δημιουργία eshop μπορεί να γίνει με 3 τρόπους: α. Με CMS όπως είναι το wordpress με woocommerce, opencart, prestashop κ.α. β. Μέσω online πλατφόρμας όπως Shopify, Wix γ. Custom κατασκευή

Ο κάθε ένας από τους παραπάνω τρόπους παρουσιάζει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Εμείς για την κατασκευή eshop επιλέγουμε το WordPress με το πρόσθετο Woocommerce.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτού του “εργαλείου” είναι:

α. Εύκολο στη χρήση

Η διαχείριση του είναι απλή για αυτό και το επιλέγουν ακόμα και οι πιο αρχάριοι χρήστες του.

β. 100% προσαρμόσιμο σε προσιτό κόστος

Οι δυνατότητες αυτού του λογισμικού είναι πάρα πολλές και συνεχώς αναπτύσσονται νέες. Με χιλιάδες template και πρόσθετα έχουμε την δυνατότητα να κατασκευάσουμε eshop υψηλών προδιαγραφών σε πολύ προσιτό κόστος.

γ. Πολλαπλές πύλες πληρωμών

Διαθέτει προεγκατεστημένες βασικούς τρόπους πληρωμών όπως το PayPal, η τραπεζική μεταφορά, η αντικαταβολή και τώρα ενσωμάτωσε και το Stripe.
Αυτό κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη για να δεχόσαστε πληρωμές στο e-shop μας χωρίς ιδιαίτερη παραμετροποίηση.

δ. Λογισμικό ανοιχτού κώδικά

Η δημιουργία eshop με ανοιχτού κώδικά λογισμικό σημαίνει ότι μπορούμε να επέμβουμε σε οποιοδήποτε σημείο του και να το τροποιήσουμε χωρίς να απαιτείται ειδική άδεια από τους δημιουργούς του.

ε. Διαχείριση αποθήκης online

Με το Woocommerce έχετε την δυνατότητα να διαχειρίζεστε την αποθήκη του eshop σας online. Μπορείτε να ενημερώνετε εύκολα και γρήγορα αν κάποιο προϊόν εξαντλείται ή έχει ήδη εξαντληθεί.

Το eshop σας θα πρέπει λοιπόν, να δένει αρμονικά με την online παρουσία της επιχείρησής σας, να είναι εύκολο στην διαχείριση, να είναι φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης και να λειτουργεί πολύ καλά σε όλες τις συσκευές. Ακόμη θα πρέπει να φορτώνει γρήγορα και να παρέχει άριστη εμπειρία χρήστη ώστε να πείσει τους επισκέπτες σας να πραγματοποιήσουν κάποια αγορά. Διαβάστε ακόμη το σχετικό άρθρο μας πόσο κοστίζει ένα eshop

Δημιουργία eshop μαζί μας!

Η εταιρεία μας Digital Artworks έχοντας υλοποιήσει δεκάδες eshop, παρέχει υπεύθυνα υπηρεσίες συμβουλευτικής και δημιουργίας ολοκληρωμένων επαγγελματικών eshop. Με την εμπειρία που διαθέτουμε στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στο digital marketing αλλά και με την χρήση up-to-date λογισμικών, δημιουργούμε eshop με μόνο στόχο την επιτυχία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Ξεκινήστε μαζί μας το δικό σας project

Επικοινωνήστε σήμερα με την εξυπηρέτηση πελατών της Digital Artworks
210 5577 300
Στείλτε μας μήνυμα

Προτεινόμενα Άρθρα

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Για να λαμβάνετε προσφορές, συμβουλές και best practices για το digital marketing.

Υποβάλλοντας τα δεδομένα μου, συμφωνώ να λαμβάνω newsletter