Κάποιος θα σκεφτόταν ότι η κατοχύρωση ενός domain είναι μια σχετικά απλή διαδικασία και αρκεί μόνο μια αναζήτηση στη google του τύπου “κατοχύρωση domain” που θα τον οδηγήσει σε μια από τις εταιρείες κατοχύρωσης domain, όπου και θα κάνει την κατοχύρωση.
Δυστυχώς, υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό. Η εύρεση ενός καλού καταχωρητή domain name είναι ένας συνδυασμός κόστους, προσφερόμενων υπηρεσιών και υποστήριξης. Δεν προσφέρουν όλοι οι καταχωρητές τις ίδιες υπηρεσίες και την ίδια ποιότητα support.
Παρακάτω σας προτείνουμε μερικούς από τους καλύτερους καταχωρητές domain name σύμφωνα με την δική μας εμπειρία και κριτικές των πελατών μας.

1.  Namecheap

Η Namecheap είναι ένας από τους κορυφαίους καταχωρητές domain name παγκοσμίως. Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή στην Ελλάδα όσο είναι στο εξωτερικό, αλλά υπερέχει έναντι των περισσότερων όσον αφορά το κόστος, τις υπηρεσίες και την υποστήριξη.

Οι τιμές των περισσότερων καταλήξεων domain ( .com , net κτλ) κυμαίνονται από 11€-15€ , διαθέτει αρκετά μεγάλη γκάμα σε νέες καταλήξεις όπως .blog, .tech, και .io που κοστίζουν από  23€ έως 70€ ανά έτος.

Τα καλύτερα χαρακτηριστικά, κατά την γνώμη μας είναι η ποιότητα της πλατφόρμας στο σύνολο. Από την διαχείριση των DNS έως τις μεταβιβάσεις ιδιοκτησίας/ καταχωρητή, οι υπηρεσίες της είναι πολύ αξιόπιστες και εύκολες στην χρήση.

Το μόνο μειονέκτημα της Namecheap είναι ότι δεν παρέχει ελληνική υποστήριξη, οπότε εάν θέλετε να έχετε τηλεφωνική επικοινωνία με ελληνικό support θα τα βρείτε λίγο σκούρα.

2.   GoDaddy, Hostgator, and Bluehost

Είναι ίσως οι δημοφιλέστερες εταιρείες κατοχύρωσης domain στον κόσμο. Η εμπειρία πελάτη και στις τρεις περιπτώσεις είναι παρόμοια και σε πολύ καλό επίπεδο, θυμίζουν μεγάλα “πολυκαταστήματα” που παρέχουν κάθε λογής προϊόν και υπηρεσία. Οι τιμές και οι προσφορές τους είναι πολύ, πολύ παρόμοιες, γι ‘αυτό και τους βάλαμε μαζί.

Τι πρέπει να προσέξετε;

Σε περίπτωση που είχατε κατοχυρώσει το domain μέσω κάποιας προσφοράς, προσέξτε τι θα χρειαστεί να πληρώσετε για την ανανέωσή του. Εάν έχετε αυτόματη ανανέωση, στο τέλος του πρώτου έτους, θα χρεωθείτε με βάση την “τρέχουσα τιμή” για την ανανέωση, η οποία δεν έχει καθοριστεί κατά την αρχική εγγραφή σας. Επειδή πληρώσατε 0,99€ για το πρώτο έτος δεν σημαίνει ότι δεν θα πληρώσετε 29,99 € το επόμενο έτος. Οπότε αν δεν είστε σίγουροι, απενεργοποιήστε την επιλογή αυτόματη ανανέωση.

Η υποστήριξη πελατών, τουλάχιστον από την εμπειρία μας, τείνει να είναι παρόμοια στην GoDaddy και Hostgator. Συνήθως απαντάνε μέσα σε μια 1 με 2 ημέρες με την ποιότητα εξυπηρέτησης να μην είναι πάντα ίδια ( ή θα είναι τέλεια ή πολύ μέτρια).

Έχεις συμβεί σε πελάτη μας που είχε το domain του στην godaddy, να τον χρεώσουν με 320€/ώρα για την εγκατάσταση ssl και την επίλυση ενός τεχνικού ζητήματος που προέκυψε στα DNS, με χρόνο επίλυσης 3 ημέρες μετά (για υπόθεση μερικών λεπτών).

3.   DreamHost

Αυτός ο καταχωρητής διαθέτει τις περισσότερες καταλήξεις domain και σε πολύ καλές τιμές ( οι πιο πολλές κυμαίνονται μεταξύ 13€-15€ /έτος, υπάρχουν όμως και αρκετές με 1€/έτος). Η DreamHost είναι ένας από τους “φανατικούς” υπερασπιστές της ιδιωτικότητας, με αρκετούς αγώνες εναντίον του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε θάματα που αφορούσαν την προστασία των ιδιωτικών δεδομένων. Αξίζει να αναφερθεί ότι η προστασία από την αναζήτηση WHOIS domain είναι παρέχεται εντελώς δωρεάν.