Η χρήση φορητών συσκευών ( mobile + tablet) αναπτύσσεται ραγδαία και μαζί της αναπτύσσεται και η ανάγκη για πιο mobile friendly ιστοσελίδες. Οι χρήστες πλοηγούνται από φορητές συσκευές όσο ποτέ άλλοτε και όποια ιστοσελίδα δεν τους προσφέρει ευχάριστη εμπειρία περιήγησης θα παραγκωνιστεί. Ο σχεδιασμός ιστοσελίδας καλείται να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και η λύση έρχεται μέσα από mobile friendly ιστοσελίδες με την τεχνική του responsive design.

Τι είναι Responsive Website Design (RWD) ?

Responsive Web Design είναι ο σχεδιασμός ιστοσελίδας βάσει τεχνικής που επιτρέπει στην ιστοσελίδα να προσαρμόζεται δυναμικά σε κάθε διάσταση και προσανατολισμό οθόνης. Η προσαρμογές γίνονται άμεσα ή αλλιώς ‘’on the fly’’.

Προσανατολισμός οθόνης ( orientation) είναι όταν κρατάμε το κινητό σε οριζόντια θέση δηλαδή landscape ή σε κάθετη θέση δηλαδή portrait.

Κατά την προσαρμογή το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αναδιαμορφώνονται σύμφωνα με τις διαστάσεις της εκάστοτε οθόνης, πχ σε 1 στήλη (mobile), σε 2 στήλες (tablet), σε 3 στήλες (desktop). Επιπλέον οι μη απαραίτητες πληροφορίες όπως εικόνες, video κλπ… αποκρύπτονται ώστε να μη παρεμβαίνουν ή να ανταγωνίζονται τις πιο σημαντικές πληροφορίες της ιστοσελίδας.

Πλεονεκτήματα Responsive Design

1.Ευχάριστη εμπειρία περιήγησης.

Το Responsive design δημιουργεί ευχάριστη εμπειρία περιήγησης καθώς δε χρειάζεται να γίνει μεγέθυνση ή σμίκρυνση για να διαβαστεί το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αλλά προσαρμόζεται αυτόματα στην οθόνη της κάθε συσκευής. Ένα ευχάριστο περιβάλλον πλοήγησης παροτρύνει το χρήστη να παραμείνει περισσότερο στην ιστοσελίδα αυξάνοντας τις πιθανότητες από απλός χρήστης να μετατραπεί σε πελάτης.

2.Χαμηλότερο κόστος κατασκευής ιστοσελίδας

Δυο ιστοσελίδες στην τιμή της ενός! Ο σχεδιασμός ιστοσελίδας βάσει responsive design απαλλάσσει την επιχείρηση από τη δημιουργία 2 ιστοσελίδων ( Mobile + Desktop) και κατ επέκταση από επιπλέον έξοδα δημιουργίας δεύτερης ιστοσελίδας.

3.Χαμηλότερο κόστος συντήρησης και ενημέρωσης ιστοσελίδας

Ο διαχειριστής της ιστοσελίδας δε χρειάζεται να συντηρεί και να ενημερώνει 2 ιστοσελίδες ( Mobile + Desktop) αλλά μία κεντρική γλιτώνοντας αυτόματα το επιπλέον κόστος συντήρησης και το χρόνο που χρειάζεται για την ενημέρωση περιεχομένου.

4.Καλύτερο SEO

To responsive design προτείνεται από την ίδια τη google . Όλο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι συγκεντρωμένο σε ένα μοναδικό url βοηθώντας το Google bot να το σκανάρει, να το καταχωρεί και να το οργανώνει ευκολότερα μειώνοντας τις πιθανότητες για λάθη σε περίπτωση πολλαπλών εκδοχών της ίδιας ιστοσελίδας με διαφορετικά url.

5.Χαμηλότερο κόστος SEO

Διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστοσελίδας ( Mobile + Desktop) απαιτούν ξεχωριστές καμπάνιες seo.  Αυτό συνεπάγεται επιπλέον κόστος προώθησης και χρόνο διαχείρισής τους. Σίγουρα είναι προτιμότερο να υπάρχει μια καμπάνια seo η οποία θα συγκεντρώνει όλες τις ενέργειες προώθησής της.

6.Μελλοντική επένδυση

To responsive design είναι σχεδιασμένο να προσαρμόζεται στις διαστάσεις οθονών και όχι σε συγκεκριμένες συσκευές. Αυτό σημαίνει ότι μια responsive ιστοσελίδα θα μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιεσδήποτε νέες συσκευές ή διαστάσεις που δεν είναι ακόμη διαθέσιμες στην αγορά ή μας είναι ακόμη άγνωστες.

Συμπέρασμα

Ο σχεδιασμός ιστοσελίδας με την τεχνική του responsive design είναι μια συμφέρουσα επιλογή που εξυπηρετεί όλους τους χρήστες του διαδικτύου ανεξαρτήτως συσκευής πλοήγησης και βοηθάει τις επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν χρήματα. Αποτελεί τη βάση για τη βέλτιστη παρουσία μιας επιχείρησης στο διαδίκτυο και είναι μια επένδυση που σίγουρα αξίζει τα χρήματά της!

Το responsive design είναι μια ισχυρή τάση που ήρθε για να μείνει…