σχεδιασμός ιστοσελίδων

Ο σχεδιασμός ιστοσελίδων εξελίσσεται συνεχώς και η μία τάση διαδέχεται την άλλη με ραγδαίους ρυθμούς. Αποκτάει έτσι ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς καλείτε να εναρμονίζεται με τις νέες τάσεις επιλέγοντας εκείνες που ταιριάζουν περισσότερο στην προσωπικότητα και τους στόχους της κάθε επιχείρησης.

Εκτιμάται ότι για το 2016 δε θα έχουμε ριζικές αλλαγές αλλά θα δούμε μερικές τάσεις να γίνονται ισχυρότερες, μερικές να ξεθωριάζουν σιγά-σιγά και μερικές που είχαν μικρό μερίδιο της πίτας να δουν το μερίδιο τους να αυξάνεται…
Ας ρίξουμε μια ματιά…

1.Flat Design 2.0

  • Το flat design έκανε το ντεμπούτο το 2012 αφήνοντας πίσω του το ρεαλισμό του skeuomorphic και δίνοντας έμφαση στο μινιμαλισμό, την απλότητα και τη λειτουργικότητα. Απέφυγε τη χρήση στοιχειών που δίνουν την ψευδαίσθηση των 3 διαστάσεων (σκιές, διαβαθμίσεις, υφές, κλπ) και τα έκανε όλα φλατ! Παρόλο που από τότε έχουν γίνει διακριτικές αλλά σημαντικές αλλαγές κατάφερε να παραμένει πιστό στις βασικές τους αρχές.
  • Το flat design 2.0 είναι η εξέλιξη του flat design. Είναι ‘’σχεδόν flat’’ και χρησιμοποιεί στοιχεία που του δίνουν λίγο πιο τρισδιάστατη όψη. Σε αντίθεση με το flat design προσθέτει διακριτικές σκιές, διαβαθμίσεις, minimal υφές, highlights και layers κάνοντας το αποτέλεσμα πιο παιχνιδιάρικο.
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νέο λογότυπο της google. Είναι πιο »flat» έχασε τις γωνίες του και άλλαξε τη γραμματοσειρά!
σχεδιασμός ιστοσελίδων

2.Material design

Το Material design είναι μια γλώσσα σχεδιασμού που λάνσαρε η google τον Ιούνιο του 2014 αλλά η υιοθέτησή της ήταν σταδιακή. Συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία του flat design με την καινοτομία και τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης. Σε αντίθεση με το flat design to material design χρησιμοποιεί απαλές σκιές, διακριτικές διαβαθμίσεις, απλές υφές, φως και κίνηση δίνοντας βάθος στους χώρους και τα αντικείμενα με στόχο να δημιουργήσει πιο ρεαλιστικό και 3D περιβάλλον. Το material design εστιάζει στις φορητές συσκευές και προσαρμόζεται εύκολα σε όλες τις διαστάσεις.
Το flat design δεν απειλείται από το material design καθώς το ένα είναι συμβατό με το άλλο και τα 2 είδη βασίζονται στο μινιμαλισμό και είναι responsive. Το 2016 ο σχεδιασμός ιστοσελίδων θα βασίζεται σε αυτά τα 2 είδη με το ένα να συμπληρώνει το άλλο αρμονικά.

σχεδιασμός ιστοσελίδων

3.Hero Images

Οι Hero images είναι μεγάλες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που τοποθετούνται σε περίοπτη θέση στην αρχική σελίδα είτε καλύπτοντας ολόκληρη την οθόνη είτε το μεγαλύτερο μέρος της. H όραση είναι η πιο δυνατή αίσθηση του ανθρώπου και οι hero images είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να την ενεργοποιήσεις και να δημιουργήσεις συναισθηματική σύνδεση με το χρήστη. Είναι εντυπωσιακές , έχουν minimal χαρακτήρα και συνήθως συνοδεύονται με επικεφαλίδα, πρόταση ή call-to-action.

σχεδιασμός ιστοσελίδων

4.Έμφαση στην τυπογραφία

Η τυπογραφία μεταφέρει στους χρήστες τα μηνύματα της επιχείρησης και ενισχύει την αξία τους. Όσο πιο ελκυστικές είναι οι γραμματοσειρές τόσο πιο εύκολα προσελκύουν το ενδιαφέρον του χρήστη και αυξάνουν την ανταπόκρισή του. Το 2016 θα επικρατήσουν οι μεγάλες γραμματοσειρές με έντονα και φωτεινά χρώματα γιατί είναι ευανάγνωστες, συνδυάζονται αρμονικά με τις υπόλοιπες τάσεις του design και έχουν αποδείξει την αξία τους.
Πλέον οι designers έχουν εύκολη πρόσβαση σε πληθώρα γραμματοσειρών ( πχ google font , adobe typekit ) με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός ιστοσελίδων με καλαίσθητες γραμματοσειρές να γίνεται με μεγαλύτερη ελευθερία επιλογών και χαμηλότερο budget από ότι στο παρελθόν.

5.Card Layout

Το card layout χαρακτηρίζεται από ΄΄κάρτες΄΄ που κάθε μια αποτελεί διαδραστικό στοιχείο της ιστοσελίδας (συνήθως ορθογώνιου σχήματος) και αντιπροσωπεύει μια ξεχωριστή έννοια μέσα από εικόνες, τίτλους, κείμενα, links Κλπ… Αυτός ο τρόπος παρουσίασης είναι άμεσα κατανοητός από το χρήστη και τον βοηθάει να βρει εύκολα το περιεχόμενο που τον ενδιαφέρει και να αλληλεπιδράσει μαζί του.
Το card layout είναι συμβατό με το responsive design καθώς λόγω ευέλικτου layout οι σειρές και οι στήλες μπορούν να αναπροσαρμόζονται σε διαφορετικές διαστάσεις οθονών ενώ ταυτόχρονα να διατηρούν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας οργανωμένο.

Συμπέρασμα

Οι τάσεις στο σχεδιασμό ιστοσελίδων αλλάζουν συνεχώς και όσοι θέλουν να επικρατήσουν έναντι του ανταγωνισμού οφείλουν να τις παρακολουθούν. Όποια από τις παραπάνω τάσεις και να επιλέξετε φροντίστε να ταιριάζει στο προφίλ της επιχείρησης ώστε να περάσετε το σωστό μήνυμα στο κοινό σας και να είναι λειτουργικό για εύκολη περιήγηση. Ο σχεδιασμός ιστοσελίδων πρέπει να δίνει στους χρήστες αυτό που θέλουν : καλαίσθητο design & λειτουργικότητα ιστοσελίδας.