Η εποχή μου ζούμε είναι ‘’ digital ‘’ και όλες οι επιχειρήσεις χρειάζονται on – line παρουσία. Οι επιχειρηματίες καλούνται να αποφασίσουν το budget που θα διαθέσουν για την κατασκευή ιστοσελίδας και μια φθηνή επιλογή ακούγεται πάντα ελκυστική για την τσέπη τους. Είναι όμως η φθηνή κατασκευή ιστοσελίδας καλή επιλογή?

Ας δούμε τις 7 βασικότερες παγίδες που κρύβει η φθηνή κατασκευή ιστοσελίδας που θα σας κάνουν να σκεφτείτε διαφορετικά.

1.Περιορισμένη διαχείριση

Συνήθως όσο πιο φθηνή είναι μια ιστοσελίδα τόσο πιο περιορισμένες είναι και οι δυνατότητες διαχείρισής της. Αν θέλετε απλά να αναρτάτε νέα της επιχείρησής σας τότε είναι πιθανόν να είστε καλυμμένος με μια απλή διαχείριση. Αν όμως οι ανάγκες σας είναι περισσότερες και θέλετε να διαχειρίζεστε εύκολα, δωρεάν και άμεσα όλο τα περιεχόμενό της ιστοσελίδας σας τότε χρειάζεστε την πλήρη διαχείρισή της και μάλλον θα χρειαστεί να βάλετε λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σας.

Μια πλήρως δυναμική ιστοσελίδα σας επιτρέπει αλλαγές σε εσωτερικές σελίδες, άρθρα, πολυμέσα, λειτουργίες, κλπ… ακόμη και στο γραφιστικό!

2.Φτωχό ή ανύπαρκτο SEO

Όσο ελκυστική και αν είναι μια ιστοσελίδα αν δεν τη βλέπει κανείς, δε θα την επισκεφθεί και κανείς. Ο λόγος που μια ιστοσελίδα βρίσκεται ψηλά στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης είναι το SEO (βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης) . Γιατί αξίζει να επενδύσεις στο SEO? Γιατί είναι αυτό που θα σε φέρει μπροστά στα μάτια εκείνων που ενδιαφέρονται για αυτό που πουλάς. Σκεφτείτε να έχετε ένα e-shop που πουλάει ρούχα και να βρίσκεστε στη 15 σελίδα της google. Όπως καταλαβαίνετε όσοι έχουν επενδύσει χρήματα για να βρίσκονται επάνω από εσάς έχουν περισσότερες πιθανότητες απόδοσης της επένδυσής τους.

3.Βραχυπρόθεσμο κέρδος = Μακροπρόθεσμη ζημιά

« Σώζοντας » κάποια χρήματα κατά την αρχική κατασκευή ιστοσελίδας συχνά οδηγεί σε αυξημένα έξοδα σε βάθος χρόνου ( πχ. ανακατασκευάζοντας κάποιο κομμάτι το οποίο δε δημιουργήθηκε σωστά εξ αρχής λόγω χαμηλού budget). Η σωστή κατασκευή ιστοσελίδας είναι σαν τα σωστά θεμέλια του σπιτιού σας. Αν τα θεμέλια δεν είναι σωστά κατασκευασμένα το σπίτι σας κινδυνεύει. Το ίδιο και η σελίδα σας . Η ιστοσελίδα σας είναι μια επένδυση η απόδοση της οποίας μπορεί να αποφέρει πολλαπλασιασμένο το αρχικό κόστος κατασκευής. Δημιουργήστε τα σωστά θεμέλια και θα ανταμειφθείτε ανάλογα.

4.Μειωμένες δυνατότητες παραμετροποίησης!

Μια φθηνή κατασκευή ιστοσελίδας που ανταποκρίνεται στις σημερινές σας ανάγκες, θα σας βοηθήσει να « σώσετε » χρήματα σήμερα. Τι θα γίνει αν αύριο αλλάξουν οι ανάγκες σας;

Πχ : Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα κατάστημα με παιδικά ρούχα και δημιουργείτε μια ιστοσελίδα για παιδικά ρούχα. Αν η επιχείρησή σας έχει ανοδική πορεία και σε 1 χρόνο αποφασίσετε να προσθέσετε και βρεφικά ρούχα τι θα γίνει με την ιστοσελίδα σας? Μπορεί να προστεθεί αυτή η επιπλέον υπηρεσία ή θα χρειαστεί να φτιάξετε νέα ιστοσελίδα?

Το κόστος μια τροποποίησης είναι σίγουρα πιο προσιτό από την κατασκευή νέας ιστοσελίδας. Για αυτό πρέπει να προνοήσετε και να συζητήσετε εκ των προτέρων με τον κατασκευαστή σας τις επιλογές επεκτασιμότητας και παραμετροποίησης της ιστοσελίδας σας.

5.Φτωχό design

Χαμηλή ποιότητα στο design δίνει την αίσθηση χαμηλής ποιότητας της ίδιας της επιχείρησης. Μια ιστοσελίδα με «φτωχό» design εκπέμπει προχειρότητα και μη επαγγελματισμό. O χρήστης δύσκολα θα νιώσει εμπιστοσύνη προς μια επιχείρηση που δεν ενδιαφέρεται για την εικόνα της, γιατί θα θεωρήσει πολύ πιθανό να μην ενδιαφέρεται και για αυτό που πουλάει. Χωρίς εμπιστοσύνη να είστε σίγουροι ότι δε θα πουλήσετε!

6.Περιορισμένο support

Αν παρουσιαστεί ένα πρόβλημα ή ένα λάθος στην ιστοσελίδα σας σίγουρα κάποιος πρέπει να το επιλύσει. Μια φθηνή κατασκευή ιστοσελίδας συνήθως δε συμπεριλαμβάνει έξοδα συντήρησης και υποστήριξης.

Το πόσο γρήγορα θα διορθωθεί αυτό το λάθος εξαρτάται από παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα, η τεχνογνωσία και η αφοσίωση του κατασκευαστή σας. Η επιλογές χαμηλού κόστους συνήθως δεν είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας επειδή πολύ απλά κάποιοι άλλοι πλήρωσαν περισσότερο από εσάς για να βρουν άμεση λύση σε προβλήματα που προκύπτουν.

7.Ελλιπής στρατηγική

Η κατασκευή ιστοσελίδας γίνεται για να πετύχει κάποιους στόχους ( πωλήσεις, brand awareness κλπ). Πριν την κατασκευή της πρέπει να αναλυθούν οι ανάγκες της επιχείρησης, να ερευνηθεί ο ανταγωνισμός, να τεθούν οι στόχοι και οργανωθεί η στρατηγική της. Η φθηνή κατασκευή ιστοσελίδας συνήθως δε συμπεριλαμβάνει τα παραπάνω βήματα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να καταλήξουμε με μια ιστοσελίδα η οποία δε θα εξυπηρετεί τους στόχους της επιχείρησης. Σκεφτείτε να θέλετε να προωθήσετε μια υπηρεσία σας, ο διαφημιστής σας να χρειάζεται ένα δυναμικό κομμάτι ‘’Call to Action’’ και ο κατασκευαστής να σας πει ότι η ιστοσελίδα σας δεν έχει αυτή τη δυνατότητα! Μόλις βγήκατε σε αδιέξοδο.

Συμπέρασμα

Ότι πληρώνεις παίρνεις!

Αν θέλετε η ιστοσελίδα να προσθέσει πραγματική αξία στην επιχείρησή σας, τότε το ROI ( Απόδοση Επένδυσης)  θα είναι αναλογικό της επένδυσης που θα κάνετε. Δε χρειάζεται να πληρώσετε υπέρογκα ποσά αλλά μια φθηνή κατασκευή ιστοσελίδες κρύβει παγίδες τις οποίες πρέπει να αποφύγετε από την αρχή. Πριν κατασκευάσετε την ιστοσελίδα δείτε τις σημερινές σας ανάγκες, τις πιθανές μελλοντικές σας ανάγκες και δημιουργήστε μια ιστοσελίδα η οποία θα καλύπτει εσάς αλλά και το κοινό σας σε βάθος χρόνου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Published On: 9 Οκτωβρίου, 2020 / Categories: Website / Tags: , / By /