Η ερώτηση πόσο κοστίζει η κατασκευή eshop είναι μια από τις συνηθέστερες που δεχόμαστε τακτικά από δυνητικούς πελάτες. Η απάντηση μας είναι “εξαρτάται”. Σε αυτό το άρθρο καλούμαστε να σας απαντήσουμε από τι εξαρτάται το κόστος ενός eshop και να σας αναφέρουμε ενδεικτικές τιμές που θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε τον προϋπολογισμό σας.

Από τι εξαρτάται το κόστος ενός eshop

Πριν καταλήξουμε στο πόσο κοστίζει ένα eshop θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα κόστη σε πάγια και εφάπαξ.

Πάγια κόστη eshop

Πάγια κόστη ενός eshop είναι υπηρεσίες τρίτων ( ή της κατασκευάστριας εταιρείας) τις οποίες χρησιμοποιεί το eshop ώστε να είναι online 24/7 και 100% λειτουργικό. Τα κόστη αυτά συνήθως πληρώνονται σε ετήσια ή μηνιαία βάση.

Domain Name: 5€ – 20€/έτος

To domain name είναι το όνομα του site σας, πχ tositemou.gr. Το κόστος αυτό εξαρτάται από την κατάληξη (.gr, .com, .net, .eu, .org κτλ) του domain που θέλετε να κατοχυρώσετε. Τα domain .gr για παράδειγμα κοστίζουν περίπου 10€/έτος και το πληρώνετε κάθε 2 έτη ενώ τα .eu κοστίζουν περίπου 5€ και το πληρώνετε κάθε έτος.

Web hosting: 120€ – 600€/έτος

Με τον όρο web hosting εννοούμε μια υπηρεσία μέσω της οποίας παρέχεται χώρος στο δίσκο καθώς και λοιποί πόροι (CPU, RAM κτλ.) σε μια εταιρία, οργανισμό ή ιδιώτη για να δημοσιεύσει το eshop ή την ιστοσελίδα του και να αποκτήσει διαδικτυακή παρουσία.

Η διαφοροποίηση στη τιμή σχετίζεται με τους διαθέσιμους πόρους που χρειάζεται το eshop καθώς και την ποιότητα της υπηρεσίας. Για παράδειγμα ένα eshop που δέχεται υψηλή επισκεψιμότητα και διαθέτει χιλιάδες προϊόντα, χρειάζεται περισσότερους πόρους (χώρο δίσκου, cpu και ram) από ότι ένα με μερικές δεκάδες προϊόντα και χαμηλή επισκεψιμότητα.

Συντηρήσεις & αναβαθμίσεις: 300€ – 800€/έτος

Το eshop αποτελείται από λογισμικά/προγράμματα τα οποία συνεργάζονται μεταξύ τους για να εξυπηρετούν τις ανάγκες και τις λειτουργείες του eshop. Τα λογισμικά αυτά προκειμένου να ακολουθούν τις συνεχώς εξελισσόμενες τεχνολογίες και να διατηρούν ασφαλές το eshop θα πρέπει να αναβαθμίζονται σε τακτική βάση. Όπως θα έχετε παρατηρήσει και στο κινητό ή στον υπολογιστή σας ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται αναβαθμίσεις συστημικές ή αναβαθμίσεις εφαρμογών, το ίδιο συμβαίνει και σε ένα eshop.

Το κόστος αυτής της υπηρεσίας διαφοροποιείται σύμφωνα με το πλήθος των λογισμικών και των εργασιών που χρειάζεται να υλοποιηθούν.

Υποστήριξη

Με το όρο υποστήριξη αναφερόμαστε στις υπηρεσίες συμβουλευτικής, εκπαίδευσης, επίλυσης τεχνικών ζητημάτων, δημιουργίας νέων γραφιστικών, data entry, δημιουργίας περιεχομένου κτλ. που μπορεί να χρειαστεί ο ιδιοκτήτης του eshop και κατ’ επέκταση το ίδιο το eshop. Οι υπηρεσίες αυτές δεν είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία ενός eshop και το κόστος τους διαφοροποιείται σύμφωνα με το είδος της υπηρεσίας.

Συγκεντρωτικά, τα ετήσια πάγια κόστη ενός eshop : 425€ – 1.420€/έτος

Εφάπαξ κόστη eshop

Τα εφάπαξ κόστη είναι τα χρήματα που πληρώνετε μια φορά και αφορούν την κατασκευή του eshop. Το κόστος κατασκευής του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για να σας διευκολύνουμε, θα το χωρίσουμε σε 3 τμήματα

Web Design: 1.000€ – 4.000€

Το web design αφορά το γραφιστικό – οπτικό μέρος – του eshop το οποίο εκπροσωπεί την εταιρική ταυτότητα της επιχείρησης, το logo, τα προϊόντα και την εμπειρία του χρήστη κ.α. Η αξία του web design είναι υποκειμενική και δεν έχει στάνταρ τιμή.

Το κόστος του web design ενός eshop εξαρτάται από το αν o σχεδιασμός είναι πρωτογενής (custom design) ή χρησιμοποιεί ένα έτοιμο template. Σε αρκετές περιπτώσεις το custom design μπορεί ανεβάσει το κόστος του eshop έως και 4 φορές επάνω. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το custom design είναι καλύτερο από ένα έτοιμο template.

Οι αγοραστές προϊόντων υψηλής αξίας έχουν περισσότερες απαιτήσεις συγκριτικά με αγοραστές προϊόντων χαμηλής αξίας και το design είναι αυτό που κάνει την διαφορά.

Web development – λειτουργίες & χαρακτηριστικά: 800€ – 5.000€

Είναι η δουλειά που γίνεται στα παρασκήνια από τους προγραμματιστές προκειμένου να δώσουν ζωή στο eshop. Ορισμένες απαραίτητες λειτουργίες είναι το σύστηματα υπολογισμού μεταφορικών, το σύστημα ειδοποίησεων email, οι πύλες πληρωμών, η μέθοδος κατηγοριοποίηση των προϊόντων κ.α., ενώ άλλες πιο εξειδικευμένες λειτουργίες που επηρεάζουν το κόστος μπορεί να είναι σύστημα cross-selling & upselling, πολυγλωσσικότητα, προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, διασύνδεση με courier, συγχρονισμός με erp κ.α.

Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω οτι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το οτι δεν γνωρίζετε όλες τις λειτουργίες ενός eshop ώστε να τις ζητήσετε. Είναι δική μας δουλειά να σας προτείνουμε τις κατάλληλες λειτουργίες που θα δώσουν λύσεις και θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους επιχειρηματικούς σας στόχους online.

Πόσο κοστίζει ένα eshop συνοπτικά

Πάγια ετήσια κόστη Εφάπαξ κόστη
Domain name Web design
Web hosting Web development
Συντηρήσεις & αναβαθμίσεις
Υποστήριξη
425€ έως 1.420€ 1.800€ έως 9.000€

Σημειώσεις:

  • Η απλούστευση ή μη αναφορά ορισμένων τεχνικών όρων στo άρθρο “πόσο κοστίζει ένα eshop” γίνεται προκειμένου να είναι ευκολοδιάβαστο και προσιτό στο ευρύ κοινό.
  • Τα παραπάνω κόστη είναι ενδεικτικά, αφορούν τις υπηρεσίες της εταιρείας μας και δεν συμπεριλαμβάνουν τον φπα 24%

Δημιουργία eshop μαζί μας!

Η εταιρεία μας Digital Artworks έχοντας υλοποιήσει δεκάδες eshop, παρέχει υπεύθυνα υπηρεσίες συμβουλευτικής και δημιουργίας ολοκληρωμένων επαγγελματικών eshop. Με την εμπειρία που διαθέτουμε στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στο digital marketing αλλά και με την χρήση up-to-date λογισμικών, δημιουργούμε eshop με μόνο στόχο την επιτυχία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Ξεκινήστε μαζί μας το δικό σας project

Επικοινωνήστε σήμερα με την εξυπηρέτηση πελατών της Digital Artworks
210 5577 300
Στείλτε μας μήνυμα

Προτεινόμενα Άρθρα

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Για να λαμβάνετε προσφορές, συμβουλές και best practices για το digital marketing.

Υποβάλλοντας τα δεδομένα μου, συμφωνώ να λαμβάνω newsletter